Smart Pol face primii pași în lume și activează pentru prezentarea proiectului de poliție inteligentă în spațiul public. Așa că am ieșit în lume, făcând live-uri și stând de vorbă cu cetățenii, în pofida nivelului ridicat de neîncredere și respingere, din partea multora dintre aceștia.
Printre multele discuții plăcute cu civilii, am propus deseori interlocutorilor noștri să doneze cei 2% din impozitul pe venit către organizația noastră. Atunci să vezi reacții!
Nu, nu, nu! Să facă statul, de ce să dau eu!?
Poftim?!? Sunt cauze mai bune decât poliția!
Păi ce, nu aveți deja destui bani? și multe alte reacții cu ochii dați peste cap ori multă intrigă și furie urmate de plecări de pe loc cu scârțâit de tocuri.
Discuțiile acestea se poartă la câteva zile după expirarea primului termen de depunere a declarațiilor 230 pentru redirecționarea impozitului către organizații non-profit – 15 martie. Adică, acești oameni fac deja parte din categoria celor 2 din 3 români, care nu au donat pentru nimic, o sumă de bani care oricum nu le mai aparține, fiind deja reținută de către statul român.
Când le-am spus că noi nu suntem instituția ci o organizație non-profit, majoritatea au întrebat:
Păi, aveți voie?
Dacă avem voie să avem opinii și idei prin care să îmbunătățim lumea din jurul nostru? Bineînțeles că da!
Toată lumea a spus că banii aceștia se donează către cazuri speciale ale unor copii defavorizați sau ale unor persoane bolnave sau către SMURD. Și am întrebat și eu: Păi i-ați donat către aceștia? În toate cazurile în care discuția a mers atât de departe, răspunsurile au fost că NU, dar cu siguranță îi vor dona ei cândva!
Am învățat că principalele griji ale românilor și implicit aspectele care îi sensibilizează cel mai mult pe aceștia sunt frica de înfometare și teama de îmbolnăvire sau de moarte. Doar în asta merită să investim, restul sunt drepturi absolute care vin ca un bun garantat din cer și nu trebuie să facem nimic pentru ele.
Cu riscul de a supăra, îmi voi exprima aici o opinie care sper să educe și care sper să fie îmbrățișată de mai multă lume. Altfel, proiectul nostru e un vis de neatins!
Pentru început, găsesc că toate domeniile ce țin de sănătate sau de prevenirea sărăciei și a foametei ar trebui să fie pe deplin finanțate din orice sursă legală și nu expun în următoarele rânduri că ar trebui să fie prioritizate în vre-un fel sau defavorizate în detrimentul altor domenii, dar vreau să arăt cât de importantă este siguranța comunității și cum aceasta vine să îmbrace progresul și reușita tuturor celorlalte realizări ale societății.
Smart Pol este o inițiativă privată de îmbunătățire a vieții cetățenilor și a siguranței comunității. Deși pare utopic, e fondată și pusă în practică de către polițiști. Aceia pe care îi înjurați și îi huliți câteodată, da! Pentru că doar împreună cu niște cunoscători ai sistemului putem reforma ce nu funcționează corect sau ce nu mulțumește.
De ce să susții așa ceva?
E mega-simplu!
Dacă te-ai implicat în construirea unei maternități care este acum mândria orașului tău, cum te asiguri că ea nu este vandalizată de către infractorii din cartier?
Dacă ai donat pentru construcția unui parc, cum te asiguri că el nu devine paradisul furturilor din cartierul respectiv?
Dacă ai ajutat la renovarea unei școli, cum te asiguri că mâine nu se vând droguri în curtea ei?
Dacă ai făcut curat în fața unui azil, cum ai ajutat bătrâni ce trăiesc în el să nu fie victime al hoților de buzunare în prima lor plimbare până în centrul orașului?
CE!? Aia nu e treaba ta? Dar ce, restul erau!? NU! Te-ai implicat pentru că ai vrut o lume mai bună, pentru că viziunea ta era peste ceea ce puteau autoritățile! Corect?
Implicarea nu se oprește la siguranța ta, oricât de tare îi urăști pe polițiști!
În concluzie, lăsați prejudecățile la o parte și transmiteți orice critică într-o manieră constructivă, doar așa și împreună se poate realiza ceva cu adevărat sustenabil.
Nu în cele din urmă, găsiți o cauză și donați pentru ea!
Echipa Smart Pol
Comments